onsdag 14. mai 2008

NM i Pizza 2002

I 2002 vant jeg NM i Pizza i Stavanger, under Gladmatfestivalen. Det var kokkekamp mellom 4 finalister.
Oppskriften mekka jeg i hue den dagen jeg så en annonse på en gulostpakke, og sendte inn i full fart. Vips gitt, så ringte de og sa jeg var en av de utplukkede, på bakgrunn av oppskriften min! Gjett hvem som måtte sette i gang å lære seg akkurat den oppskriften! - hadde jo ikke prøvd ut noe før jeg sendte inn.Og gjett hva vi hadde til middag i dagene som fulgte...

Trond Moi, Craig Whitson, Tore Gjesteland - blant dommerne, og jeg holdt på å bikke over så nervøs var jeg. Min mann satt i publikum, og jeg tror svetten silte oppover.
Ovnene streika - og ja - det ordna seg raskt, men det var ikke gøy...
Men - jeg vant - og det var moro. Jeg vant pga spesiell bunn.

Helsider i VG og vinnertur til Roma var nytt for fruen her i huset, men det var min "fifteen minutes of fame" og det var gøy så lenge det varte! Hadde journalister på kjøkkenet i dagesvis etterpå fra lokalavisene - og jeg bakte og bakte....

Jeg er litt skuffa over at jeg ikke fikk retten til egen oppskrift - og har funnet den igjen både på restauranter og i ukeblader, uten at navnet mitt er nevnt med ett eneste ord. Og noen tjener jo bra på det for å si det sånn....dette er noe helt annet enn milliongiganten pizza Grandiosa! fy tusan..
Men men - så lenge folk nyter skal ikke jeg sutre!



NM-PIZZA, Tone Eng, Ås. 2002
Pizza-bunn

10 sorte oliven, stenfrie
10 biter med feta-ost
En pakke soltørkede tomater – marinert i olje/hvitløk (eks: ”Ridderheims”)(bruk også oljen)
Tomatene må være bløtlagte i hvitløk/pepper/salt-marinade/olje minst ett døgn før de er brukbare om du ikke bruker Ridderheims! (hell over kokende vann først, så de får svelle)

Dette hakkes smått og kjøres deretter godt med en stavmixer i

2 dl olivenolje
4 -5 dl lunkent vann

Denne ”suppen” blandes inn med

50 gr gjær
1 ts salt
2 ts tørket oregano
1 kg hvetemel
1 dl reven fersk parmesan

Heves godt. Dette kan deles i små emner – og kjevles tynt ut til porsjonspizzaer.
Bunnen får veldig god smak. Porsjonspizzaer kan forstekes i kun tre minutter – og fryses til siden.
Legges i store stabler og pakkes godt inn i håndkle så snart de er stekt. Deigen er også god til foccacia..

Pizza-topping

1 løk, hakkes, surres på svak varme i olivenolje
1 bx tomater
2 ts oregano
2 ts basilikum
½ ts med pepper
1 ts med salt
litt sukker, liten klype
½ dl Tine matfløte

Dette får putre sammen i ti minutter – deretter moses med en stavmikser.
Blir det igjen mer saus, frys dette til evt. Porsjonspizzaer. Veldig kjekt å ha i fryser`n.

Før steking: Smør tynt på med pizzasaus– riv opp gulost, mozarella, jarlsberg – bland dette – og strø lett over pizzaen, parmaskinke, litt oliven

Parma-skinke rives i strimler, legges på pizzaen før steking.
Syltynne ringer med sort oliven, legges på pizzaen før steking.

Cherry-tomater, kuttes i små skiver –
Litt ruccola-salat kuttes opp
Fersk basilikum hakkes

Stek pizzaen lavt i ovnen, på rundt 260 grader – følg med !

Legg pizzaen på rist et minutt, legg så på hakket ruccolasalat, cherrytomater – og server.

5 kommentarer:

Torunn sa...

Tror vi har ganske så lik smak hva mat angår også du.... Dette lyder SMASKENS etter min gane :-)

Har du kokebøkene til Gøril Wiker???

Tone sa...

Nei, jeg har ikke dem nei...men jeg har et menasjeri med andre - sparer på kokebøker -men bruker dem ikke, de er kun tilinspirasjon - !

Torunn sa...

Leser man kokebøker på senga, så trenger man jo ikke bruke de når man lager mat :-)

Gøril Wiker sine er er must for inspirasjon til matlaging for meg i allefall!

HildeS/Frøken Fryd sa...

Mmmm, denne pizzaen høyrest skikkeleg god ut, og den må eg nok prøve snart:)
Eg lagar stort sett pizza etter "kva har me i kjøleskapet i dag" metoden, og ofte med godt resultat,hehe.

Tone sa...

Får si som min gode matvenninde på Jeløya: kokebøker er jo rein porno!

Nå er 17.maiopplegget i gang, tre kaker, - en i ovnen - to igjen.
Eggedosisen til marsipankaka var i alle fall god!

Jeg kjøpte Gøril Wikers bøker som "påskjønnelse" for to damer som har vært frivillige i sorggruppe for barn for oss - og gleder meg til å gi dem bort - har lagt av en til meg også, det er jo mammutsalg - og det er halv av rød pris! - så det blir nok flere kokebøker kjenner jeg meg rett.